EU financiranje

Zdrave grickalice?

Školska shema

Užina igra važnu ulogu u svakodnevnoj dijeti djeteta. Ona djeci pruža energiju i važne nutrijente koji su im potrebni za rast i razvoj, ali nažalost, užina mnoge djece se uglavnom sastoji od grickalica koje su često pune šećera i nezdravih masnoća. Svi roditelji mogu na iznimno značajan način utjecati na zdravlje svoje djece uvođenjem zdravih zamjena za nezdrave grickalice. Ovim člankom dat ćemo vam nekoliko ideja kako biste to mogli postići.

Zamijeniti slatkiše za svježe voće

Jedna od laganih i učinkovitih alternativa slatkišima je upravo svježe voće. Umjesto da odmah posegnemo za sladoledom ili bombonima, trebamo svojoj djeci ponuditi raznovrsno voće poput jabuka, jagoda, bobičastog voža, lubenice i slično. Ove alternativa slatkišima je puna potrebnih nutrijenata, vitamina, vlakana i antioksidansa, a pritom je i ukusan način za osvježiti se.

Zamijeniti kupovne grickalice za domaće

Prerađene kupovne grickalice poput čipsa, keksa i krekera često sadrže puno soli, šećera, sladila, nezdravih masnoća i raznih umjetnih dodataka. Domaće verzije grickalica mogu biti jednako fine, a mnogo zdravije i hranjivije. Domaći batat može zamijeniti čips, grčki jogurt sa svježim malinama ili borovnicama može zamijeniti slatki jogurt, dok sa kombinacijom raznih orašastih plodova i suhog voća možete pripremiti univerzalnu grickalicu za vaše dijete.

Povrće kao grickalica

Iako povrća rijetko padaju na pamet kada razmišljamo o grickalicama, moguće ih je pretvoriti u nutritivne i ukusne alternative slatkišima. Ponudite svojoj djeci krastavce u umaku od jogurta ili rajčicu sa malo sira i mogli biste se iznenaditi na njihovu reakciju.

Ovo su samo neki od savjeta koji Vam mogu pomoći da potaknete svoje dijete na zdravu prehranu. Jedan od važnih utjecaja na razvoj navika djeteta je naravno i školsko okruženje. Upravo iz tog razloga se u Republici Hrvatskoj provodi program Školska shema, čiji je osnovni cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika. Aktivnosti Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda uključuju mjeru Distribucija pri čemu se djeci dodjeljuju besplatni obroci u obrazovnim ustanovama, mjeru Prateće obrazovne mjere, mjeru Promocija, te mjeru Praćenje i ocjenjivanje. Provedba pratećih obrazovnih mjera doprinosi podizanju razine svijesti o važnosti potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao nutritivno vrijednih namirnica, sprječavanju rasipanja hrane te promjeni prehrambenih navika s aspekta očuvanja zdravlja i kontrole unosa masti, šećera i soli.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Skip to content