EU financiranje

Zanimljivosti iz Varaždinskih toplica – Marljivi kao pčele

Učenici OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica od 2017. do 2020. sudjelovali su u ERASMUS eTwinning projektu Pčele, a čiji je slogan bio „Marljivi kao pčele“. U projektu su sudjelovali i učenici i učitelji osnovnih škola iz Austrije, Slovenije, Njemačke i Hrvatske. Na radionicama je bilo vrlo zanimljivo, učilo se i istraživalo o životu i načinu očuvanju pčela. U sklopu projekta postavljene su informativne ploče o pčelama na zelenoj površini u okolišu škole, napravljena je cvjetna spirala i gredice na kojima je u proljeće posijano medonosno bilje kao hrana pčelama i ostalim kukcima, a u jesen su zasađene i maćuhice. Osim toga, učenici su zasadili i trajnice poput lavande, koju orezuju, suše i spremaju u platnene vrećice te prodaju na božićnoj priredbi. U jesen učenici sakupljaju sjeme cvijeća i spremaju ga za sjetvu sljedećeg proljeća. Tijekom čitave godine učenici ove škole brinu o bilju zalijevanjem i okopavanjem te na taj način uče i aktivno borave u prirodi.

Budući da OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića sudjeluje u programu Školska shema, učenice su osmislile i napravile plakat za voće (jabuka, jagoda, kruška, mandarina i nektarina, voćni sok) te mlijeko i mliječne proizvode (jogurt). Plakat je istaknut u blagovaonici škole, a svi učenici su upoznati s odabirom namirnica.

Tijekom mjeseca listopada u školi se održavaju Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Tjedan zdravog doručka. Školske godine 2022./2023. posebno je obilježen Dan jabuka. Učenici su na satovima razrednika i izvannastavnim aktivnostima otkrivali važnost konzumiranja jabuka, njihove vrste i različite načine prerade te su osmislili zdrave doručke.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Skip to content