EU financiranje

Održavanje zdrave tjelesne mase kod djece

Školska shema

Pretilost u dječjoj dobi veliki je problem koji pogađa djecu diljem svijeta. Nezdrave prehrambene navike, sjedilački način života i prevalencija brze i nezdrave hrane pridonose ovom rastućem problemu. Međutim, postoje učinkovite strategije koje roditelji mogu primijeniti za promicanje zdravih prehrambenih navika kod djece i borbu protiv pretilosti u dječjoj dobi.

Stvorite nutritivno kućno okruženje

Možete započeti opskrbljivanjem svoje smočnice i hladnjaka zdravom hranom bogatom hranjivim tvarima. Ograničite dostupnost slatkih grickalica, gaziranih pića i prerađene hrane. Neka svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne bjelančevine i nemasni mliječni proizvodi budu lako dostupni vašem djetetu.

Potaknite obiteljske obroke

Redoviti obiteljski obroci nude priliku za zbližavanje i promicanje zdravih prehrambenih navika. Sjednite zajedno kao obitelj što je češće moguće i osigurajte uravnotežene, domaće obroke. Uključite svoje dijete u planiranje i pripremu obroka kako biste povećali njegov interes u zdravu prehranu.

Zabavljajte se

Uključite dijete u proces odabira i pripreme obroka. Odvedite ih u kupovinu namirnica i dopustite im da odaberu voće, povrće i cjelovite žitarice. Uključite njihov izbor u obroke i međuobroke. Budite kreativni zajedno, pripremajte šarene salate, slažite voće u razne oblike ili izmišljajte zabavna imena za zdrava jela.

Potaknite zdravi odnos s hranom

Pomozite svom djetetu da razumije odgovarajuće veličine porcija i važnost jedenja sve dok se ne osjeća ugodno zadovoljno, ali ne pretjerano sito. Izbjegavajte koristiti hranu kao nagradu ili kaznu, jer to može stvoriti nezdrav emocionalni odnos s jelom. Primjenom ovih strategija roditelji i skrbnici mogu odigrati ključnu ulogu u promicanju zdravih prehrambenih navika i borbi protiv pretilosti u dječjoj dobi.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Skip to content