EU financiranje

Kako pripremiti zdravu školsku užinu?

Školska shema

Naša djeca provode veliki dio svoje svakodnevnice u školskom okruženju. Iz tog razloga je izuzetno važno da prakticiraju zdravu prehranu, jer će im zdrav i dobro izbalansirani obrok dati svu energiju potrebnu za dan, ali i podržati njihovu koncentraciju te fizički rast i razvoj. Projekti poput Školske sheme brinu s oko toga da su djeci u školi pruženi zdravi i raznovrsni obroci, ali što je sa školama koje nisu uključene u takve korisne projekte? Iz tog razloga ćemo vam ovim člankom dati nekoliko ideja kako pripremiti svom djetetu zdrav i ukusan obrok.

  • Šareno voće i povrće

Šareno voće i povrće igra glavnu ulogu u svakoj zdravoj užini. Odabirom voća i povrća poput grožđa, bobičastog voća, kriški jabuka, mrkve i cherry rajčice imate priliku napraviti obrok koji će biti ukusan i zdrav, ali i vizualno privlačan. Potaknite svoje dijete da eksperimentira s novim voćem i povrćem i uključite ga u prehranu.

  • Žitarice

Cjelovite žitarice su bogate hranjivim tvarima te pružaju dugotrajnu energiju. Hrana poput kruha od cjelovitih žitarica, smeđe riže i kvinoje bogata je vlaknima koji pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi kroz dan.

  • Proteini

Izvori proteina su izuzetno važni za djecu u razvoju. Piletina, puretina, tvrdo kuhana jaja i tuna su izvrsni izvori proteina. Mješani oraščići, sjemenke i kockice sira mogu pružiti i dodatnu količinu proteina.

  • Hidratacija

Hidratacija utječe na naše općenito zdravlje, ali isto tako utječe i na našu koncentraciju. Potaknite svoje dijete da pije vodu kroz dan, pogotovo na vruće dane ili kod većih tjelesnih aktivnosti. Ako želite pripremiti napitak s okusom, umjesto da posegnete za sokovima, probajte ubaciti kriške citrusnog voća i bobica. Ovo su samo neke od ideja koje će vam pomoći da pripremite zdravu i ukusnu užinu. Vaše dijete će vam biti zahvalno!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Skip to content