EU financiranje

Kako potaknuti svoje dijete na zdravu prehranu?

Članak 2 - foto

U 2023. godini sve više prevladavaju trendovi prehrane koji često uključuju brzu hranu i razne nezdrave namirnice te je uloga roditelja ključna u osiguravanju zdrave prehrane i zdravih prehrambenih navika djece. Zdrava prehrana je iznimno važna za pravilan rast i razvoj djece, kao i za održavanje zdravih navika i u budućnosti.

Pripremili smo nekoliko savjeta kako možete svoje dijete potaknuti na zdravu prehranu.

  • Dobar uzor

Djeca često na svoje roditelje gledaju kao uzor. Iz tog razloga je važno da i sami vodite zdrav način života. Trudite se živjeti fizički aktivno i jesti prehranu obogaćenu voćem, povrćem, žitarica i mliječnim proizvodima.

  • Edukacija

Važno je da vaše dijete razumije zašto je važno zdravo jesti. Koristite jednostavan vokabular i primjere koji su im bliski. Na primjer, recite im kako je važno jesti povrće, kako bi imali više energije za trčanje, igru i zabavu.

  • Mogućnost izbora

Umjesto nametanja određenih namirnica koje možda ne odgovaraju vašem djetetu, dajte im osjećaj kontrole nad vlastitom prehranom dok ih navodite u dobrom smjeru. Pitajte ih pitanje poput: „Voliš li više jagode ili jabuke za užinu?“.

  • Uključite dijete u proces

Dozvolite svojem djetetu da aktivno sudjeluje u procesu zdrave prehrane. Povedite svoje dijete u kupovinu namirnica, objasnite im razliku između zdravih i nezdravih namirnica, dopustite im da kuhaju s vama i slično. Ovo su samo neki od savjeta koji Vam mogu pomoći da potaknete svoje dijete na zdravu prehranu. Jedan od važnih utjecaja na razvoj navika djeteta je naravno i školsko okruženje.

Upravo iz tog razloga se u Republici Hrvatskoj provodi program Školska shema, čiji je osnovni cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika.

Aktivnosti Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda uključuju mjeru Distribucija pri čemu se djeci dodjeljuju besplatni obroci u obrazovnim ustanovama, mjeru Prateće obrazovne mjere, mjeru Promocija, te mjeru Praćenje i ocjenjivanje. Provedba pratećih obrazovnih mjera doprinosi podizanju razine svijesti o važnosti potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao nutritivno vrijednih namirnica, sprječavanju rasipanja hrane te promjeni prehrambenih navika s aspekta očuvanja zdravlja i kontrole unosa masti, šećera i soli.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Skip to content