EU financiranje

4 razloga za zdravu prehranu u školama

Članak 1 - foto

Zdrava prehrana i razvijanje zdravih navika igra ključnu ulogu u razvoju djece. Škole koje svojim učenicima svakodnevno pružaju uravnotežene i hranjive obroke, djeci daju važne temelje za njihov budući rast i razvoj.

Ovo su neki od glavnih razloga za poticanje zdrave prehrane kod djece.

  1. Kognitivni razvoj

Zdrava i uravnotežena prehrana igra ključnu ulogu u kognitivnom razviju djece. Mnoge hranjive tvari, poput vitamina B, omega-3, antioksidansa, željeza, i mnogih drugih, pozitivno utječu na razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti, a prisutni su u orašastim plodovima, ribi, mahunarkama te zelenom lisnatom povrću. Zdrava prehrana pospješuje koncentraciju i pamćenje te tako pomaže djeci da ostvaruju bolje rezultate u školi.

  1. Zdrava tjelesna masa

Prekomjerno konzumiranje visoko kalorične hrane i slatkiša može dovesti do pretilosti, dijabetesa i mnogih drugih zdravstvenih poteškoća. Kako bismo pomogli djeci u održavanju zdrave tjelesne težine, važna je uravnotežena prehrana od svježeg voća, povrća, žitarica i zdravih masti.

  1. Tjelesna kondicija

Osim fizičke aktivnosti i kretanja, jedan od najvećih faktora tjelesne kondicije je upravo zdrava prehrana. Bogata i raznovrsna prehrana koja se sastoji od povrća, voća, i mliječnih proizvoda osigurava unos potrebnih vitamina, minerala i proteina potrebnih kako bi se osigurao rast i razvoj kostiju i mišića djeteta te održavala visoka razina tjelesne kondicije.

  1. Imunitet

U voću, povrću i mliječnim proizvodima nalaze se hranjive tvari poput vitamina A, vitamina B, cinka, kalcija i još mnogih drugih koji pomažu u jačanju obrambenih sposobnosti organizma djeteta i jačanju njegova imuniteta te zdravom prehranom možemo smanjiti podložnost prehladama, raznim infekcijama i dugim bolestima.

Upravo iz navedenih razloga se u Republici Hrvatskoj provodi program Školska shema, čiji je osnovni cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika.
Aktivnosti Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda uključuju mjeru Distribucija pri čemu se djeci dodjeljuju besplatni obroci u obrazovnim ustanovama, mjeru Prateće obrazovne mjere, mjeru Promocija, te mjeru Praćenje i ocjenjivanje. Provedba pratećih obrazovnih mjera doprinosi podizanju razine svijesti o važnosti potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao nutritivno vrijednih namirnica, sprječavanju rasipanja hrane te promjeni prehrambenih navika s aspekta očuvanja zdravlja i kontrole unosa masti, šećera i soli.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Skip to content